Uncategorized

SUSU IBU : ALLAH BAGI IKUT KEPERLUAN

Assalamualaikum readers,

​Allah bagi mengikut keperluan. Mindset ibu sangat penting. 

Kalau demand anak cukup, kenapa perlu risau tak cukup? Kesana sini cari sesuatu supaya jadi “banyak”. Bila dah try makan itu ini, tak jadi pun. Kecewa. Bila frust ni memang hari dia dikelilingi negativity. Oxytocin pun segan segan.

Bila menjadi, dan banyak (melebihi demand anak), pening nak cari tempat nak simpan. Deep freezer paling murah, koman2 RM400++. Lain la anda memang berniat nak membantu anak anak lain yg memerlukan. Jangka hayat EBM dalam deep freezer paling lama 6 bulan. Bukan 2 tahun. 

Yes. Saya mengaku saya sendiri ada niat ni. Ada rezeki lebih, nak kongsi dgn yg memerlukan. Memang saya berkongsi dgn 4 org anak susuan. So that, deep freezer saya sentiasa ada bekalan utk anak anak walaupun tak penuh. Sebab kalau penuh nanti Umi risau. Takkan nak mintak ayah belikan lagi peti. Hihi. 
Jadi, kalau demand anak cukup, tak perlu la ibu risau tak cukup. Kita adalah apa yg kita fikirkan. Fikir yang baik baik sahaja sudah lah ibu. Tak perlu fikir benda yg tidak tidak. 
Be positive. We are what we think. 
Semalam bukak deep freezer, tgk tak bergerak pun stok. Sebab Saif mmg minum chilled je. Sekali petang semalam, ibu mesej, anakanda Aqiff nak bekalan susu. Alhamdulillahh, happy Umi bila stok bergerak. Hihi. 
Malam esok Umi hantar ok?

Ps: sama juga macam berniaga, fikir yg positif2 sahaja.  Jgn fikir benda yg tidak tidak. Ni post iklan pun belum, dah fikir takde org beli. Deyyyy. Post dulu baru tahu. Allah nampak usaha kita. Yakin je!

#NotaUmmuSaif

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s