Breastfeeding, PenyusuanSusuIbu

Penyusuan Susu Ibu : 3 Perkara Penting

Semalam bawa Saif check up setahun dekat klinik desa. Sambil menunggu sembang lah dengan seorang akak ni. Bawak check up anak dia juga usia 4 bulan. 

Dia tanya Umi, “Saif susu badan ke? Sampai sekarang?”

Umi, “Ye kak. Alhamdulillah”

“Abih kalau kojo letak dalam botol ko?”

Umi, “haah kak, pam pastu letak dalam botol”

“Akak ni dah takdo dah susu bagi susu topung jo lah”

Umi, “Boleh tu stimulate balik. Pam 2 – 3 jam sekali. Buat hari hari. InsyaAllah boleh keluar balik susu tu. Baby tu pun boleh tolong stimulate kan” 

“Yoko..”

Pastu diam. Sembang pasal rambut gugur sebab baby main air liur pulak. Yang ni nanti cerita. 

Apa yang Umi nak sampaikan adalah tentang 3 perkara ni.

1) KOMITMEN. 

Tak ramai yang mampu ber komitmen mengepam 2 3 jam sekali. Yang senang ada. Boleh beli kt kedai. Kenapa nak susah susah kan badan. Ye tak?

Hanya yang nekad & kuat semangat je mampu bertahan sampai ke garisan penamat. 

2) ILMU

Yang ini sangat penting. Kalau kita tahu susu ibu itu ada peringkat penghasilan dia. Kita takkan panik bila kolustrum keluar 2 3 titik je sekali menyusu. Memang banyak itu je keperluan perut bayi dihari pertama kelahiran.

Kalau kita tau yang susu terhasil mengikut demand baby & suau ibu mudah hadam. Kita pasti tak kalut kata baby asyik nak menyusu sebab tak cukup susu. Malah kita lagi suka baby byk menyusu sebab kita tahu, lagi banyak baby menyusu, lagi banyak susu yg akan dihasilkan. Betul?

3) DOA

Berdoalah moga Allah bagi kekuatan. Kita ni manusia biasa. Bukan selamanya bersemangat. Kadang2 ada waktu down. Doa lah supaya Allah bantu urusan kita. Doa supaya org sekeliling kita termasuk suami, keluarga, kawan sepejabat, babysitter kita support usaha kita.

 
#NotaUmmuSaif 

#Walkthejourneywithme

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s