Uncategorized

MasyaAllah, hebat nya Susu Ibu!

Assalamualaikum readers,

‚ÄčTeringat kelas weekend lepas. 

Pakar Laktasi dan juga seorang pakar kanak kanak ada bagitahu, “Susu ibu ni bukan sekadar susu, tapi kasih sayang, cinta, akhlak, positivity, nutrient, keperluan emosi seorang anak dari seorang ibu” 

Sebab tu, kalau ada masalah laktasi, tolong cari solusi. Boleh consult dengan pakar pakar yang ada. Kita ada “Breastfeeding Peer Counsellor”, “Certified Lactation Counsellor”, “Lactation Specialist” & support group yang banyak, kt Klinik Kesihatan pun ada. 

Meantime, boleh cari ibu susuan utk topup susu sementara mencari solusi. Ibu susuan pun pilih lah yg sihat tubuh badan, molek akhlak nya. Sebab susu tu bukan sekadar susu!

Ibu kene usaha cari sampai tahap ni. Sebelum decide utk FM. Saya seriousy bukan anti-FM. Tapi usaha ibu tu kt takat mana kalau betul nak susu kan anak dgn susu sendiri. 

Susu ibu tiada khasiat? MasyaAllah. Susu ibu itu dicipta oleh Pencipta Manusia & Alam Semesta. Hebat nya ciptaan Allah.

Dalam kelas baru ni pun ada slot, “Pemakanan Ibu Menyusu”. Penceramah tekan kan penting nya makan makanan berkhasiat dan cukup nutrien. Dia sebut kene cukup kalsium, vitamin A, iron, mineral, omega, epa, dha, kolina. Macam macam lagi. Ibu ibu kene jaga kesihatan & jaga makan. Make sure nutrient in take cukup. Kalau rasa tak mampu jaga makan, ambil lah vitamin. 

Saya anak baru seorang? Tak layak pun nak cakap macam ni?

Saya sampaikan aje. Usaha pergi kelas sebab nak belajar & share dengan kawan2. 

Semoga ada manfaatnya.

Ps: ada je doktor yg tak sokong breastfeeding ni. Jangan terkejut. 

#NotaUmmuSaif

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s